Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2015 00:38 - Учени превърнаха женски мозък в мъжки
Автор: nauchno Категория: Новини   
Прочетен: 506 Коментари: 1 Гласове:
0



image

За това как в пренаталния (вътреутробен) период мозъкът на повечето животни придобива полови характеристики, до скоро нямаше много информация.
Учените предполагаха, че има един ограничен период от време, когато мозъкът придобива мъжки или женски черти. Ако този „прозорец“ се затвори, то това е завинаги. Ново изследване на учените от University of Maryland School of Medicine показва, че това не е така.

Изучавайки развитието на мозъка у новородени мишки, проф. Маргарет Маккарти установила, че естрадиола, производна на тестостерона, включва механизъм за премахването на „приспиването“ на определени гени. „Събудените“ гени включват процес на маскюлизация (мъжествено оформяне) на мозъка с помощта на ферментите на ДНК-метилтрансферази.

По-нататък проф. Маккарти и проф. Бриджит Нъджент започнали експерименти с мишки от женски пол на възраст над седем дни.

Те въвели на животните инхибитори (вещество, което блокира някой физиологичен процес) на ДНК-метилтрансферази в преоптичната зона на мозъка, участваща в управлението на мъжкото сексуално поведение.

Независимо от това, че прозорецът на половата диференциация в главния мозък, би трябвало да е затворено, преоптичната област променила структурата си на мъжка. Това се отразило върху поведението на опитните животни: при самките се появило типично за мъжките сексуално поведение.

Проф. Маккарти, която през кариерата си е провела множество изследвания за половите различия, сега изучава връзката между имунната система и половите характеристики на главния мозък. 


Тагове:   мозък,


Гласувай:
0



1. django - Не е достатъчно да обявят някое и...
05.04.2015 01:00
Не е достатъчно да обявят някое изследване за научно за да бъде наистина такова. Това буди доста подозрения в мен, тъй като няма особено силна научна аргументация съобразена с реалностите в света на микробиологията. Все си мисля че Y хромозомата, която отсъства в женският организъм съдържа механизмите и гените за половите белези на мъжкият индивид. Но явно абсурдната тенденцията да превръщат единият пол в другият се опитва да набира популярност в резултат на усилията на социалният богоборен инженеринг.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nauchno
Категория: Новини
Прочетен: 10720
Постинги: 9
Коментари: 1
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930